Mot Soleglad

The expansion of the Science Center Vitengarden contains kinder garden, administration and pedagogical spaces for the museum. The center works mainly with exploring the past, present and future of agriculture in the area. We have distributed all rooms on the main level in a large chain around an inner courtyard. This is done in order to intensify the contact with the landscape, the light and the seasons.
At the same time the yard is a protected outdoor space for growing, playing and social meeting. The courtyard will be well suited for large events like market days, music and dance festivals etc. The circulation area facing the courtyard is simultaneously a conservatory which in combination with the yard and greenhouse provides Vitengarden the opportunity to explore a wide range of plants and growing conditions all year round in different microclimates.

Project 

Kindergarden, museum, administration

Location 

Jæren, Norway

Year 

2013

Comission 

Restricted competition

Client 

Hå Kommune

Status 

Submitted

Project Area 

3048 m²

Architects 

Mestres Wåge Arquitectes SLP, Nordplan A/S

Consultants 

Maria Mestres, Magnus Wåge, Arild Wåge (Nordplan), Agathe Monnet, Alexander Rullán