Around a patio

Our proposal for a new community centre in Baró de Viver (Barcelona) is designed as a compact volume organized around an open courtyard. With a starting point in the classical scheme of a court house the footprint has been adjusted to the site and a future expansion of the centre. Surrounding the courtyard is an open area that houses both the lobby and a general area for the elderly; acting as a meeting/mixing place and an internal infrastructure between programs (in addition to the courtyard).
By carefully grouping the programs by user, it is possible for the centre to simultaneously house several independent activities, also opening for an easier “after hours” use of certain functions in the building whilst also achieving a greater flexibility and openness in everyday use.

Location 

Barcelona

Year 

2011

Comission 

Open competition

Client 

Ajuntament de Barcelona

Project Area 

1575 m2

Architects 

Mestres Wåge Arquitectes SLP

Consultants 

Maria Mestres, Feileacan McCormick, Erlend Strønstad, Magnus Wåge