Cultural flow

The culture house is situated in a polygon of municipal functions; a primary school, city hall, home for the elderly and a kindergarten. The buildings are spread far apart, surrounded by a large amount of land that creates an intimate link to nature. Our proposal is to create a house for culture that acts as an extension of a natural hill on the site. The programs are complex and we wish to create a natural interconnection between the different user-groups within the building.
The functions are organized around two main volumes: the auditorium and the sports arena. Around them we place the library, school kitchen, bowling alley, squash hall, climbing facilities, dance halls and wardrobes. In the basement there is a shooting range. The facades are transparent in order to maintain contact between the inside and outside of the building. The orange-painted auditorium becomes a point of reference in the landscape.

Project 

Culture house

Location 

Rong, Norway

Year 

2010

Comission 

Limited Competition

Client 

Rong kommune

Status 

Submitted

Project Area 

5100m2

Budget 

100 000 000 NOK

Architects 

Mestres Wåge Arquitectes SLP, Nordplan AS Team: Grete Marøy Selvoll, Mariann Dellnes, Arild Wåge, Magnus Wåge, Maria Mestres