• PROJECTS / Housing / Housing Malaga

Housing Malaga

A roman fish factory lies buried beneath the site (where it is assumed that other roman or medieval remains also exist). The three existing buildings must be kept as well as two properties where construction is prohibited. The building is constructed following an Esherian pattern which is repeated and rotated across the site. The boundary of the city block, the existing buildings and sites not municipally owned define the outline for the system. Out of consideration for the Roman city that lies underneath the site, we decided to raise the building an entire floor, thus negating the need for an underground parking facility. This also allows for the creation a public space with the building acting as both umbrella and sunshade. The archaeological findings from on-site excavations can be used to create an outdoor exhibition showcasing the sites history. In addition to the archaeological exhibition we have placed parking and access stairs underneath the building.
The apartments are 9.6 x 9.6m and have each three light-shafts that provide good light conditions and define the interior spaces. A system of shutters and screens ensure privacy between neighbours. The temperature difference between the underside and the roof of the building will generate a stream of air through the light shafts that will ventilate and cool the apartments. The light-shafts will also provide light to the ground floor and a visual contact with the sky. On the roof we propose a garden for the buildings inhabitants.

Project 

Social housing

Location 

Malaga

Year 

2004

Comission 

Competition for Young Architects

Client 

Junta de Andalucia

Status 

Submitted

Project Area 

3100 m2

Architects 

Magnus Wåge, Maria Mestres