Cultural flow

Rong culture house

The culture house is situated in a polygon of municipal functions; a primary school, city hall, home for the elderly and a kindergarten. The buildings are spread far apart, surrounded by a large amount of land that creates an intimate link to nature. Our proposal is to create a house for culture that acts as an extension of a natural hill on the site. The programs are complex and we wish to create a natural interconnection between the different user-groups within the building.
The functions are organized around two main volumes: the auditorium and the sports arena. Around them we place the library, school kitchen, bowling alley, squash hall, climbing facilities, dance halls and wardrobes. In the basement there is a shooting range. The facades are transparent in order to maintain contact between the inside and outside of the building. The orange-painted auditorium becomes a point of reference in the landscape.

 

 

 

Project Cultural flow

Location Rong, Norway

Year 2010

Comission Limited Competition

Client Rong kommune

Status Submitted

Project Area 5.100m2

Budget 100.000.000 NOK

Architects Mestres Wåge Arquitectes SLP, Nordplan AS Team: Grete Marøy Selvoll, Mariann Dellnes, Arild Wåge, Magnus Wåge, Maria Mestres